Vulkanen IJsland
Op IJsland heb je verschillende soorten vulkanen. De liefhebber van vulkanen komt op IJsland helemaal aan zijn trekken. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten vulkanen die je op IJsland kunt aantreffen.
Explosiekraters
Dit zijn ringvormige kraters met steile wanden. Bij dit soort kraters is het magma vaak heel erg dik, waardoor gassen niet goed weg kunnen. Op een gegeven moment ontsnappen de gassen met grote kracht. Het meegekomen magma wordt verpulverd tot as. De uitbarstingen zijn kort, maar zeer heftig en explosief. Er komen voornamelijk gassen vrij en soms kleine hoeveelheden lava. Voorbeelden van explosiekraters op IJsland: Eldborg op Snaefellsnes, Ljotipollur bij Landmannalaugar en Hverfell bij Mývatn.
IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!
Stratovulkanen op IJsland
De stratovulkaan ziet eruit, zoals de meeste mensen zich zullen voorstellen. Een kegelvormige berg die aan de onderzijde minder stijl verloopt. Een uitbarsting van een stratovulkaan begint explosief, maar al vrij snel neemt de druk in de vulkaan af en stroomt de lava uit de krater. Op IJsland komen stratovulkanen voor, maar ze zijn moeilijk te herkennen, omdat ze geheel of gedeeltelijk met ijs zijn bedekt. Voorbeelden van stratovulkanen op IJsland zijn de Öraefajökull en de Snaefellsjökull.
Een schildvulkaan op IJsland
Schildvulkanen op IJsland
Een schildvulkaan ontstaat als magma heel dun en vloeibaar is. Deze magma kan dan heel gemakkelijk ver over het land uitstromen en ontgassen. Er doen zich geen of weinig explosies voor. Een schildvulkaan is daarom niet echt steil (2-10 graden) en bedekt vaak grote oppervlakten. Sommige schildvulkanen hebben zo’n lichte hellingshoek dat ze bijna niet opvallen. Op IJsland komen enkele schildvulkanen voor, zoals de Skajaldbreidur ten noordoosten van Pingvellir en de Ketildyngja ten zuidoosten van Mývatn.
Spleeterupties
Bij spleeterupties komt lava niet op één, maar meerdere plekken uit één lange scheur of breuk te voorschijn. Spleeterupties vinden vrijwel altijd plaats op de Midden-Atlantische rug. Bij spleeterupties ontstaat vaak een lange rij vulkaankegeltjes. Op IJsland zijn Lakagigar en Lúdentarborgir mooie voorbeelden.
Pseudo-kraters
Dit zijn geen echte vulkanen op IJsland, omdat ze nooit verbonden zijn verbonden zijn geweest met een magmahaard. Ze ontstaan doordat vloeibare lava gebieden overstroomt waar zich water in de grond bevindt. Het opgesloten water wordt dan omgezet in oververhitte stoom, die zich een uitweg zoekt en de reeds dikke of gedeeltelijk gestolde lava met explosieve kracht omhoogstuwd. Pseudo-kraters liggen vaak in grote aantallen bij elkaar. De hoogte en doorsnee varieert van een paar meter tot enkele tientallen meters. Op IJsland zijn de pseudo-kraters bij Mývatn en Kirkjubaejarklaustur bekende voorbeelden.
IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!